Tarihçe
1982 yılında adı “Dicle Üniversitesi” olarak değiştirilmiş olan üniversitenin temelini 1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi oluşturmuştur. 1969 yılında öğrencilerini Diyarbakır'a naklederek Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak faaliyetini sürdürmüş ve 1974 yılında Fen Bilimleri Fakültesinin de açılması ile Diyarbakır Üniversitesi fiilen kurulmuştur. Üniversitenin merkez kampüsü, Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Diyarbakır’dadır. Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi üniversite bünyesinde bulunan fakültelerdir.
Bulunduğu Şehir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, gelişen düz damlı evleri, yöre mimarisinin günümüzde de yaşatıldığı uzun surları, Malabadi Köprüsüyle görülmesi gereken bir ildir. Diyarbakır aynı zamanda ,Tarihi İpek Yolu'nun merkezlerinden biri olması nedeniyle geçmişin ticaret mekezleri olan hanları ile de ünlüdür. Diyarbakır'da başta Deliller Hanı olmak üzere, Hasan Paşa, Çiftehan ve Yeni Han'ı gezilecek yerler arasındadır. Bu hanlarda, geçmişte olduğu gibi günümüzde de halı, kilim ve gümüş işleme satan dükkanlar bulunmaktadır. Diyarbakırın ünlü Surlarından sonra, Atatürk'ün Diyarbakır'a geldiğinde konakladığı, Gazi Köşkü de önemli turistik mekanları arasında yer almaktadır.
Burs Olanakları
BURS OLANAKLARI: Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ve il genelinde çeşitli sanayi, ticaret dernekleri ve çeşitli vakıflar tarafından Üniversitede öğrenim görmekte olan öğrencilere burs verilmektedir.
YURT OLANAKLARI: Diyarbakır’da öğrencilerin barınmaihtiyaçlarını karşılayabilecek çok sayıdaki özel yurtların yanında Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlar da bulunmaktadır.
Spor Olanakları
Üniversite bünyesinde; kondisyon salonu, yüzme havuzu, tenis kortları, basketbol, voleybol, hentbol ve futbol sahaları, piknik alanları, internet evi, kütüphane, yurtlar, kafeteryalar, restoranlar ve konukevi yer almaktadır.
Kültürel Etkinlikler
Öğrenciler, kendilerine sağlanan destek ve olanaklarla sosyal, kültürel ve sportif alanlarda başarılı etkinlikler yapmaktadırlar. Üniversite bünyesinde; Tiyatro, folklor, müzik, resim ve fotoğraf çalışmaları düzenlenmektedir.
Kütüphane
Dört katlı olan kütüphanede geçmiş yıllara ait süreli yayınlar, kitaplar ve nadir eserler, son iki yıla ait süreli yayınlar, danışma kaynakları, tezler, son yıllara ait Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin yararlandığı kitaplar ve teknik hizmetler bulunmaktadır. Binanın bodrum katında kullanım dışı kalan eserler muhafaza edilmektedir. Kütüphanede 72.000 kitap, 6.000 ciltli süreli yayın, 1.350 tez, 9 adet online veri tabanı ve 2 adet yayıncının isteğine bağlı (istediği zaman kesebilir) matematik ve hukukla ilgili veri tabanı bulunmaktadır. İnternet aracılığıyla, TÜBİTAK tarafından Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezine (ULAKBİM) kütüphaneden kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
Sağlık
Güney Doğu Anadolu bölgesinin en büyük hastanesi Dicle Üniversitesi bünyesinde bulunmaktadır. Sosyal güvencesi olan öğrencilerin tedavileri bu araştırma hastanesinde yapılabilmektedir. Üniversitenin tüm öğrencileri Mediko-Sosyal Hizmetler Merkezi'nin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Sosyal güvencesi olmayan öğrenciler, üniversiteden ücretsiz sağlık hizmetleri için çıkarttıkları karne ile muayene olup ilaçlarını ücretsiz temin edebilirler.
Dicle Üniversitesi Hakkındaki Sorular ve Yorumlar